Χαρακτηριστικά Μάχης

 Αν πάμε πίσω στο παρελθόν και σκεφτούμε τους μεγάλους μαχητές , τον Μέγα Αλέξανδρο , τον Λεωνίδα της Σπάρτης , το Βασίλειο τον Βουλγαροκτονο τον Ιούλιο Καίσαρα και άλλους πολλούς ακόμα , όλοι είχαν ένα κοινό .

Την δυνατότητα να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τεχνικές πολέμου επιτυχώς σε πραγματικές καταστάσεις μάχης .
Αυτά τα άτομα ήξεραν ότι για να κερδισθεί η μάχη ενάντια σε ένα άτομο η σε ένα ολόκληρο στρατό χρειάζονται ορισμένες ικανότητες.
Καρδιά , τα μάτια , ισορροπία , ικανότητες και μαχητική τεχνική.
 Καρδιά
Κάποιος πρέπει να έχει θέληση για να νικήσει και να παραμείνει ήρεμος σε μια κρίσιμη κατάσταση. Όταν είμαστε σε μια κατάσταση πίεσης η Καρδιά μας χτυπά από 130 έως 140 παλμούς το λεπτό. Το Wing Chun έχει ασκήσεις Chi που μπορούν να ρίξουν τους παλμούς έως και 20% , μπορεί επίσης εύκολα να το αναπαραγάγει σε πραγματικές καταστάσεις μάχης και δίνει την δυνατότητα στον ασκούμενο να αντιδράσει αποτελεσματικά.
Μάτια
Φυσιολογικά τα μάτια πάσχουν πολύ κάτω από καταστάσεις πίεσης , έχουν μια απώλεια 70 έως 80% τις περιφερειακής όρασης και απώλεια αντίληψης βάθους .Το Wing Chun διδάσκει τους τρόπους να ενισχύσουν τις οπτικές δεξιότητες και κάτω από αγχοτικές καταστάσεις σε μικρή χρονική περίοδο.
Ισορροπία
Στο Wing Chun το βάρος του σώματος είναι στο κέντρο και αυτό δίνει την δυνατότητα στον ασκούμενο να κινήσει το καθένα πόδι την οποιαδήποτε στιγμή.
Ικανότητες και μαχητική τεχνική
Η εφαρμογή των ικανοτήτων και της μαχητικής τεχνικής είναι μια επέκταση του ΙΑΑΔΧ ( Ισορροπία Άνοιγμα Αγκώνας Διασταύρωση Χεριών ) αρχές του παραδοσιακού Wing Chun Kung Fu .
Οι αρχές του Wing Chun υποστηρίζουν την αποφυγή αντίκρουσης δύναμης με δύναμη αλλά να προσπαθήσουμε να εκτρέψουμε την ενέργεια του αντιπάλου , αν είναι δυνατό παρά να την μπλοκάρουμε , για αυτό και πολλές από τις τεχνικές του βασίζονται στην περιστροφή του καρπού και να επιτεθούμε στις αδυναμίες του.
Εάν υπάρχει αδυναμία στην Ισορροπία του αντίπαλου επιτίθεστε , σε ένα Άνοιγμα του αντιπάλου επιτίθεστε, στο να μπορείς να ελέγξεις την τυφλή πλευρά και τον αγκώνα του αντιπάλου .
Ο έλεγχος του αγκώνα και της τυφλής πλευράς του αντιπάλου σας επιτρέπει να έχετε την μέγιστη απόσταση από το άλλο του χέρι .
Όταν ελέγχετε τον αγκώνα του είτε τον ωθήσετε είτε τον πιέσετε είτε τον τραβήξετε θα επηρεάσει αρνητικά την Ισορροπία του , αυτό θα δημιουργήσει παγίδευση στα όπλα του αντιπάλου και στιγμιαία ανικανότητα .
Ισορροπία
Όταν επιτίθεστε στην Ισορροπία του αντιπάλου τον βγάζεται εκτός ισορροπίας και σας προσφέρει περισσότερους στόχους
Άνοιγμα
Πρέπει να επιτίθεστε όπου βρείτε Άνοιγμα, αν δεν βρίσκεται Πρέπει να το δημιουργήσετε εσείς επιτιθέμενοι στον μπροστινό βραχίονα του αντιπάλου από την τυφλή του πλευρά.
Η επιλογή του στόχου που χτυπάτε είναι ζωτικής σημασίας
Αγκώνας
Όταν επιτεθείτε στον αγκώνα του αντιπάλου η Ισορροπία του κλονίζετε και έχετε όλο τον χρόνο να επιλέξετε τους στόχους για να χτυπήσετε . Διασταυρωμένα χέρια Όταν επιτίθεστε στον αγκώνα του αντιπάλου από την τυφλή του πλευρά υπάρχει πιθανότητα α ) να υπερασπίσει το σημείο που επιτίθεστε με το άλλο του χέρι και αυτό έχει σαν συνέπεια να διασταυρώσει τα χέρια του οπότε εσείς τα παγιδεύετε αφήνοντας τον αντίπαλο ουσιαστικά ανυπεράσπιστο. Β) γέρνοντας προς τα πίσω και κατά συνέπεια χάνει την Ισορροπία του. Γ) να εκθέσει τα ποιο ζωτικά του όργανα για στόχο.

Αντιμετώπιση πολλών αντιπάλων
Στο παραδοσιακό Wing Chun για την αντιπαράθεση με έναν επιτιθέμενο Πρέπει να ελέγξετε την τυφλή του πλευρά.
Το ίδιο ισχύει και σε μια ομάδα επιτιθεμένων , ελέγχετε την τυφλή πλευρά της ομάδας που επιτίθεται .
Όταν ελέγχετε την πλευρά του ενός από την ομάδα απομακρύνεστε από τα αλλά του όπλα , έτσι απομακρύνεστε και από την ομάδα .
Δεν πρέπει να επιτρέψετε στους επιτιθεμένους να σας κυκλώσουν .
Εάν είναι δυο έχουν έξι όπλα δυο χέρια και δυο πόδια
Επομένως πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των απειλών με το να κινηθείτε προς την τυφλή τους μεριά .

 

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αντίπαλο με τον οποίο είστε σε επαφή σαν ασπίδα .

  

 

Αντιμετώπιση ένοπλου επιτιθέμενου
1) Εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο ο οποίος μας απειλεί με μαχαίρι η στρατηγική είναι απλή , το τρέξιμο.
Εάν η διαφυγή είναι αδύνατη κοιτάτε που θα βρείτε κάτι για να το χρησιμοποιήσετε σαν όπλο η σαν ασπίδα( κάποιο ξύλο μακρύ η μια καρεκλά ) κάτι που να μπορεί να κρατήσει τον επιτιθέμενο μακριά .
Ένα τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ένοπλο επιτιθέμενο άοπλοι.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμηθείτε είναι να μην πάρετε καμία στάση μάχης , γιατί αν εκθέσετε τα χέρια σας έξω δίνετε στόχο στον επιτιθέμενο , πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ουδέτερη στάση και τα χέρια σας να είναι κοντά στους ώμους σας .
Αυτή η θέση θα αφήσει το κέντρο σας ανοικτό και θα διευκολύνει τον επιτιθέμενο να επιτεθεί εκεί που θέλετε εσείς.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να ελέγξετε το χέρι που το κρατά ( όπως σε έναν επιτιθέμενο ο οποίος γνωρίζει πώς να μάχεται με το μαχαίρι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό ).
πρέπει να πιάσετε τον καρπό που κρατάει το μαχαίρι , να κρατήσετε το καρπό μακριά από το σώμα σας , να βγείτε στην τυφλή του πλευρά και να ακινητοποιήσετε τον επιτιθέμενο.
Εάν είναι και άλλοι επιτιθέμενοι δεν προβαίνετε σε ακινητοποίηση αλλά βγάζετε τον αντίπαλο εκτός μάχης για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και τους άλλους.

     

     

 2) Εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο ο οποίος μας απειλεί με ρόπαλο η ξύλο , η στρατηγική του είναι αντίθετη από αυτήν που θα ακολουθούσατε σε εάν ακονισμένο όπλο
την στιγμή που ο επιτιθέμενος σηκώνει το όπλο να σας χτυπήσει εσείς πρέπει να κινηθείτε αμέσως προς το όπλο μπλοκάροντας το όπλο στην βάση του.
Από εκεί είτε θα τον ακινητοποιήσετε , η αν είναι περισσότεροι αντίπαλοι τον εξουδετερώνετε για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και τους υπόλοιπους.