Τι είναι το Wing Chun?

Η προέλευση του Wing Chun εντοπίζεται στην ταραχώδη και καταπιεστική δυναστεία των Ching στις αρχές περίπου του 1700 μ.Χ. Ήταν μια εποχή που το 90% του Κινεζικού λαού, οι Χαν, εξουσιάζονταν από τη μειοψηφία του 10%, τους Μαντσού. Καθώς τα όπλα ήταν απαγορευμένα από τους Μαντσού οι Χαν άρχισαν να εκπαιδεύουν έναν επαναστατικό στρατό στην τέχνη του Kung Fu.

Ο ναός Shil Lim έγινε το μυστικό καταφύγιο για την εκπαίδευση σε ένα κλασικό στυλ το οποίο απαιτούσε 15 με 20 χρόνια για την εκμάθησή του. Με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα στο Kung Fu πέντε grandmasters συναντήθηκαν και επέλεξαν τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές από το κάθε στυλ. Έτσι ο αρχικός χρόνος εκπαίδευσης μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα. Ωστόσο, πριν ακόμη ξεκινήσει το καινούριο σύστημα να διαδίδεται ο ναός καταστράφηκε από τον στρατό των Μαντσού.

Η μόνη που επέζησε από τους αρχικούς πέντε grandmasters ήταν μια μοναχή, η Ng Mui, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή μετέφερε τις γνώσεις της σε ένα νεαρό ορφανό κορίτσι, στο οποίο έδωσε το όνομα Wing Chun. Το όνομα σήμαινε «ελπίδα για το μέλλον». Στη συνέχεια η Wing Chun μετέφερε τις γνώσεις της στο σύζυγό της. Στην πορεία του χρόνου το στυλ έγινε γνωστό σαν Wing Chun Kung Fu. Οι τεχνικές και η διδασκαλία του μεταφέρονταν πάντα σε λίγους και προσεκτικά επιλεγμένους μαθητές.

Το 1950 ο έβδομος στο γενεαλογικό δέντρο των grandmaster, o Yip Man, ξεκίνησε να διδάσκει Wing Chun στο Hong Kong. Χάρη στον Yip Man και σε ορισμένους εξαιρετικούς μαθητές του, ανάμεσα στους οποίους ήταν Bruce Lee και ο grandmaster William Chung, το Wing Chun εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.