Φόρμες του Wing Chun Kung Fu

SHIL LIM TAO

Φόρμες του Wing chun kung fu

 

Η φόρμα shil lim tao γυμνάζει την αναπνοή, την αυτοσυγκέντρωση, τον συντονισμό, την κίνηση των χεριών, τον συντονισμό μυαλού και σώματος, την ανεξάρτητη κίνηση των άκρων σε σχέση με το σώμα και ασκεί την ισορροπία της νεκρής (ουδέτερης) στάσης. Η νεκρή στάση είναι η πιο αποτελεσματική στάση μάχης. Επιτρέπει σε έναν ασκούμενο να κινείται ελεύθερα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

 

CHUM KIL

 

Φόρμες του Wing chun kung fu 

Chum Kil σημαίνει «γεφυρώνοντας την απόσταση» ή «βρίσκοντας τη γέφυρα του αντιπάλου». Αυτή η φόρμα εξασκεί τα διαφορετικά μπροστινά, πλάγια και πίσω βήματα που αποφεύγουν την άμεση σύγκρουση με τη δύναμη του αντιπάλου. Περιέχει τα βασικά βήματα της φόρμας του Shil lim Tao , αλλά επεκτείνεται στην προπόνηση της κινητικότητας, του συντονισμού χεριών και ποδιών και του συνδυασμού των λακτισμάτων.

 

WOODEN DUMMY ( ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΚΛΑ)

 

Φόρμες του Wing chun kung fu 

 

Υπάρχουν 108 τεχνικές μάχης στην ξύλινη κούκλα, όπως και 16 τεχνικές προπόνησης σε λακτίσματα και μπλοκαρίσματα για τα πόδια. Η προπόνηση στο wooden dummy βελτιώνει τον συγχρονισμό, την ταχύτητα της κίνησης, τη δύναμη και την ακρίβεια των κτυπημάτων, την κινητικότητα του σώματος, τον συντονισμό χεριών και ποδιών, τα αντανακλαστικά (οπτικά και επαφής), τη σκληρότητα των χεριών και των ποδιών και τη ροή της κίνησης. Η προπόνηση με την ξύλινη κούκλα συμπληρώνει την κανονική προπόνηση. Όλες οι τεχνικές μάχης προέρχονται από το wooden dummy . Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε την ακριβή κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται το σώμα, πώς και πότε να εφαρμόσουμε τη δύναμη ενώ εκτελούμε την τεχνική και να καταλάβουμε το νόημα πίσω από καθεμία από τις κινήσεις και την ακολουθία τους.

 

BIL JEE

Φόρμες του Wing chun kung fu

 

Η φόρμα του Bil Jee είναι η τρίτη φόρμα του Wing Chun Kung Fu .
Για πολλά χρόνια αυτή η φόρμα ήταν ένα προσεκτικά φυλαγμένο μυστικό μέσα στην οικογένεια του Wing Chun Kung Fu .
Γνωστή έγινε στο ευρύ κοινό από τον Grand Master W . Cheung .
Το Bil Jee μεταφράζεται σε τίναγμα δακτύλων και η περιγραφή αυτή χαρακτηρίζει την φόρμα .
Το Bill Jee ασκεί συγκεκριμένα χτυπήματα με τα δάκτυλα , με μικρές κινήσεις των χεριών , την συγκέντρωση της ενέργειας και την σωστή αναπνοή.
Στο Bill Jee όταν τα δάκτυλα έρχονται σε επαφή με το στόχο ο καρπός πρέπει να είναι στραμμένος προς την άλλη πλευρά , αυτό το λύγισμα του καρπού έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία των συνδέσμων των δακτύλων και του καρπού.
Χωρίς αυτό το λύγισμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.
 
Στην φόρμα του Bill Jee μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις επιθέσεις από κοντινή αλλά και από μακρινή απόσταση, χρησιμοποιώντας τα χτυπήματα Bill Jee , αγκώνες και λακτίσματα .

Όπως το Chum Kil έτσι και στο Bill Jee ρίχνει ποιο πολύ φως στους βηματισμούς του Wing Chun .
Στην φόρμα χρησιμοποιείται η δεξιά και η αριστερή νεκρή στάση μάχης , η μπροστινή στάση μάχης , το μπροστινό βήμα , το βήμα Τ , το πλάγιο και το κυκλικό βήμα και παρουσιάζει την χρήση του πλήρους πίσω βήματος .
Μέσα από την εξάσκηση ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να κινείται χωρίς συνειδητή προσπάθεια ενισχύοντας την δυνατότητα να αποφεύγει να μάχεται ενάντια στην δύναμη με δύναμη και την ίδια στιγμή να είναι σε πλεονεκτική θέση ενάντια στον αντίπαλο του

 

 

Ξίφη Πεταλούδας

Τα ξίφη πεταλούδας προέρχονται από τον ναό των Shaolin και χρησιμοποιήθηκαν από τους μοναχούς.
Συχνά μετέφεραν χρήματα τα οποία τους τα δώριζαν οι πιστοί . σε αρκετές περιπτώσεις συναντούσαν κακοποιούς οι οποίοι ήθελαν να τους ληστέψουν .
Για να προστατευθούν είχαν μαζί τους τα Wing Chun ΄΄ Bart Jarm Dao΄΄ τα οποία έκρυβαν στις μπότες τους λόγο του μικρού μεγέθους τους .
Επειδή η θρησκεία τους δεν τους επέτρεπε να σκοτώσουν προτιμούσαν να τραυματίσουν κάποιον , για αυτό ο στόχος τους ήταν οι καρποί , οι αγκώνες , τα γόνατα και οι αστράγαλοι των αντιπάλων.
Παράλληλα με την ανάπτυξη του Wing Chun Kung Fu τα σπαθιά πεταλούδας επιλέχθηκαν ως το μόνο όπλο του συστήματος και αυτό όχι μόνο επειδή ήταν μικρά και ήταν εύκολη η απόκρυψη τους αλλά και γιατί μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν προέκταση των χεριών και ήταν το ποιο αποτελεσματικό από όλα τα άλλα όπλα.
Αυτό συμβαίνει γιατί το σύστημα εκπαίδευσης έδινε έμφαση στο συντονισμό των δυο σπαθιών , στην εκπαίδευση των ματιών , των καρπών και των κινήσεων των ποδιών.
Η εκπαίδευση στηριζόταν στην αρχή ότι σε κάθε άμυνα ακολουθούσε μια αντεπίθεση και κάθε επίθεση από μια παγιδευτική ακινητοποίηση του άλλου σπαθιού.
Τέλος σχεδιάστηκε να χρησιμοποιεί και τους βηματισμούς του Wing Chun κάνοντας τα ακόμα ποιο αποτελεσματικά.